Capital&Centric’s Weir Mill BTR reaches major milestone

Stockport’s most anticipated new neighbourhood progresses, with Capital&Centric reaching a construction milestone at Weir Mill.

Capital&Centric, Stockport Council and Stockport Mayoral Development Corporation (MDC) celebrated the Weir Mill development reaching its highest point | Capital&Centric | BTR News
Capital&Centric, Stockport Council and Stockport Mayoral Development Corporation (MDC) celebrated the Weir Mill development reaching its highest point.

Social impact developers Capital&Centric have reached a major construction milestone of the £60m transformation at their Weir Mill development, with the concrete frame of the 14-storey new Build to Rent building now at its highest point. The Capital&Centric team were joined at the top of the tower by Stockport Council and the Stockport Mayoral Development Corporation (MDC) for celebrations.

Once complete in 2024, Weir Mill will deliver 253 design-led apartments, new green outdoor space, independent bars, restaurants and shops. Capital&Centric are now looking for indie operators to manage the site early in the new year, with early expressions of interest already coming in. 

“Weir Mill is such a historic site but it was in need of some major TLC. Since day one, our mission has been to restore and repurpose the stunning heritage buildings and create a destination neighbourhood that furthers Stockport’s standing as one of the best places to live and spend time. Not only are we well underway with delivering more design-led homes at a key brownfield site, we’re also on with creating outdoor hangouts and food and drink spaces that will all be open to the public and help draw a crowd into the town centre. Reaching the highest point is a massive moment and a visible sign of the change that’s happening here. It’s a privilege to give a glimpse of what’s happening on site given much of it has been shrouded in scaffolding for months. It really is a testament to the level of collaboration underway with the Council and MDC – with a shared desire to see Stockport create an identity it can be proud of for years to come.”

Adam Higgins, Capital&Centric
The building now stands at 14-storeys | Capital&Centric | BTR News
The building now stands at 14-storeys.

Situated under the arches of Stockport’s viaduct, work on the repurposing of the heritage site is well underway. Alongside the new build, the historic mill buildings – parts of which date back to the 1700s – are also undergoing restoration ready for the new residential scheme.

The Weir Mill transformation is part of Stockport’s Town Centre West masterplan – a 130-acre regeneration district being driven by Stockport MDC, which will see the delivery of 4,000 new homes, local amenities, green spaces, new workspace and radical transport improvements.

“The structural completion of the new residential blocks for the Weir Mill development puts us another step closer to delivering the 4,000 new homes that our regeneration masterplan will achieve. The latest chapter in our town centre’s £1bn transformation, Weir Mill is setting a new benchmark for brownfield regeneration. One that celebrates and reinvigorates the town’s industrial infrastructure and heritage for a new age, in turn delivering essential new homes, creating a new cultural and leisure district, and enhancing connectivity in the town centre. As we look ahead to 2024, which will see the completion of a major new transport hub alongside amenities and new public realm, Stockport is undoubtedly on track to becoming one of the best connected and most liveable towns in the UK.”

Eamonn Boylan, Interim Chair, Stockport MDC

Over 150 people are now working to deliver the project, with significant focus on preserving and celebrating the original features of the historic Grade II listed landmark.

Joining the developer for the Weir Mill project celebrations were local young people who participated in a week-long Regeneration Brainery currently underway in the town. The not-for-profit ‘Brainery’ was set up to get young people from diverse backgrounds inspired to pursue a career in property and regeneration via immersive bootcamps that help showcase the scale of opportunities.

The young people involved in the Regeneration Brainery - known as 'brainees' - joined the developer and council in the celebrations | Capital&Centric | BTR News
The young people involved in the Regeneration Brainery – known as ‘brainees’ – joined the developer and council in the celebrations.

“This is a huge achievement and testament to the drive and ambition of everyone involved to bring this historic building back to life and greatly improve this area of the town centre, providing much needed, good quality homes. The pace at which change is happening across the town centre is quite staggering, with work at the nearby Transport Interchange and new urban park due for completion next year, it’s an exciting time for Stockport.”

Cllr Mark Hunter, Stockport Council

Once complete, Capital&Centric’s Weir Mill Build to Rent project will feature: 

• Chestergate and King Street West: A new gateway into the town centre, with ground floor spaces for independent shops, cafes or delis and plenty of lush greenery. 

• Waterfront: A new public space looking out across the River Mersey, providing a place for riverside chilling in the evening sun.

• Weir Mill East: Sensitively designed new buildings featuring a mix of homes, drawing inspiration from the site’s manufacturing history.

• Weavers Square: What will become the heart of the scheme and a new destination for Stockport. The old cast iron columns of Weavers Shed are being retained to create a vibrant new outdoor space for riverside street markets, DJ sets, live music events and performing arts.

• West Shed: A striking indoor space with exposed brick vaulted arches and cast-iron columns, creating a relaxed space to take your laptop, grab a coffee and while away the day.

• West Courtyard: The former working courtyard to the mills – this will be a quieter, more contemplative garden space for residents and the public to relax, with plants, trees and secluded spaces to explore, and amenities for residents including a rooftop terrace, BBQs and private dining spaces.